Ανακοινώσεις
- ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 60 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Συντάχθηκε στις %AM, %30 %452 %2024 %11:%Οκτ
- ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 60 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Συντάχθηκε στις %AM, %30 %452 %2024 %11:%Οκτ
- Επετειακό Επιστημονικό Συνέδριο: «300 χρόνια Immanuel Kant, Επιστήμη, Δίκαιο, Ηθική, Τέχνη» Συντάχθηκε στις %PM, %28 %481 %2024 %13:%Ιουν
- ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΘΕΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΕΩΣ ΤΗ ΝΕΟΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΟ Συντάχθηκε στις %AM, %19 %397 %2024 %11:%Ιουν
- Αποτελέσματα εκλογικής διαδικασίας για τη θέση εκπροσώπου μελών Ε.Τ.Ε.Π. και του αναπληρωτή του στην Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής Συντάχθηκε στις %AM, %14 %360 %2024 %10:%Ιουν
Ανακοινώσεις (188)
Περισσότερα...
Μερικές στιγμές από την κοπή της πίτας της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Ο Χρύσης Πελεκίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1923. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ιστορία και Αρχαιολογία. Με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης μετεκπαιδεύτηκε στο Παρίσι, όπου σπούδασε Αρχαία Ελληνική Ιστορία, Επιγραφική και Αρχαιολογία. Εργάστηκε επίσης ως ερευνητής στο Centre National de la Recherche Scientifique και παρέμεινε εκεί οκτώ χρόνια. Το 1956 απέκτησε το Διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού.
Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάστηκε ως καθηγητής στο Λεόντειο Λύκειο (1957-1971). Από το 1971 έως το 1990 διετέλεσε καθηγητής της Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Δίδαξε Αρχαία Ελληνική Ιστορία, Ιστορία των Ανατολικών Λαών, Επιγραφική και Ρωμαϊκή Ιστορία. Η έρευνά του εστιάστηκε στους τομείς Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας και Επιγραφικής.
Βασικό έργο του ήταν το: Histoire de l’éphébie attique des origins à 31 avant J.-C. (Παρίσι, 1962). Δημοσίευσε άρθρα και μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά (Revue des Études Grecques, Bulletin de Correspondance Hellénique, Δωδώνη κ.α.), σε συλλογικά έργα (Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Εκδοτική Αθηνών, Θράκη κ.α.) και σε Πρακτικά Διεθνών Συνεδρίων, στα οποία συμμετείχε.
Ως ομότιμος καθηγητής (1991) συνέχισε το επιστημονικό και ερευνητικό του έργο με μελέτες, διαλέξεις και μαθήματα στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο από το 1993 έως το 2015 και στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Κηφισιάς για εννιά χρόνια.
Ήταν παντρεμένος με τη Μαρία Νυσταζοπούλου, καθηγήτρια της Ιστορίας των Λαών της Χερσονήσου του Αίμου, τώρα ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και έχουν ένα γιο.
Ζωή Παπαστύλου-Φίλιου
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
ΚΟΣΜΗΤΕΙΑ
ΨΗΦΙΣΜΑ
Η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκφράζει τη βαθιά οδύνη της για το θάνατο του Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Σωκράτη - Χρύση Πελεκίδη. Η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση και αφού άκουσε την Κοσμήτορα, η οποία εξήρε την προσωπικότητα, το ήθος, την ευγένεια, την επιστημονική προσφορά του εκλιπόντος στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και εν γένει στον Ακαδημαϊκό Κόσμο, αποφάσισε να αναρτηθεί το παρόν ψήφισμα στην Ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου.
Ιωάννινα, 31-10-2016
Η Κοσμήτωρ
Κατερίνη Λιάμπη
Καθηγήτρια
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Σε ένα μουσείο... μυστικό», που απευθύνεται σε μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, άρχισε την εκπόνησή του στις 2 Φεβρουαρίου 2016 Η έναρξή του προγράμματος έγινε με τους μαθητές της τρίτης τάξης του Γ’ Δημοτικού Σχολείου Μαρμάρων. Οι μαθητές συμμετείχαν διαδραστικά στο πρόγραμμα. Μέσα από συγκεκριμένες αναφορές και εποπτικές διεργασίες έγιναν καταρχήν προσιτές σε αυτούς οι έννοιες Μουσείο ( Λαογραφικό), συλλογή, επιμέλεια και δωρεά αντικειμένων του υλικού παραδοσιακού πολιτισμού και κατανοητή η σημασία τους για την προστασία και τη μελέτη του παραδοσιακού βίου και πολιτισμού. Αναζήτησαν την ιστορία των ίδιων των αντικειμένων και των ανθρώπων που τα είχαν στην κατοχή τους, ενεπλάκησαν στη διαδικασία καταγραφής και τεκμηρίωσης μίας μουσειακής συλλογής και ενθαρρύνθηκαν να ανακαλέσουν προσωπικές εμπειρίες από στιγμιότυπα της οικογενειακής τους ζωής: να πουν αν έχουν κάποια παλιά αντικείμενα στο σπίτι τους ή στο σπίτι των παππούδων τους και πώς αυτά χρησιμοποιούνται - ως κειμήλια, ως χρηστικά αντικείμενα κλπ- . Ενθαρρύνθηκαν τέλος να εντοπίσουν ένα «παλαιό» αντικείμενο που βρίσκεται στο σπίτι τους ή στο ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον, να συντάξουν την καρτέλα καταγραφής του και να δημιουργήσουν τη συλλογή της τάξης τους την οποία μπορούν να εκθέσουν στο σχολείο, αναλαμβάνοντας και τον ρόλο του επιμελητή της συλλογής.
Σημειώνεται ότι η συνεργασία και η ενεργός συμμετοχή του εκπαιδευτικού είναι απαραίτητη για την πραγματοποίηση του προγράμματος – τόσο κατά την πρώτη φάση του –όπου με το κατάλληλο εποπτικό υλικό προετοιμάζει τους μαθητές για την επίσκεψη στο μουσείο - όσο και κατά την τελευταία φάση όπου τους ενθαρρύνει και τους καθοδηγεί να δημιουργήσουν τη δική τους συλλογή, να τη διαχειριστούν και να την εκθέσουν στο σχολικό περιβάλλον.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται από το Λαογραφικό Μουσείο και Αρχείο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τον Τομέα Λαογραφίας του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Σχεδιάστηκε και υλοποιείται από τις μεταπτυχιακές φοιτήτριες του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Σοφία Κίγκα και Νίκη Καλογεροπούλου, με τη συνδρομή και την εποπτεία της κ. Εσθήρ Σολομών, Επίκουρης Καθηγήτριας Μουσειολογίας και της κ. Κωνσταντίνας Μπάδα, Καθηγήτριας Κοινωνικής Λαογραφίας και υπεύθυνης για το Λαογραφικό Μουσείο.
Το Πρόγραμμα πραγματοποιείται κάθε Τρίτη και Πέμπτη και θα διαρκέσει έως
31 Μαρτίου 2016
Από το Λαογραφικό Μουσείο και Αρχείο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Επικοινωνία:
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας
Λαογραφικό Μουσείο και Αρχείο
Πανεπιστημιούπολη
Ιωάννινα 45110
Τηλ. 2651005192
Υπεύθυνοι:
Κωνσταντίνα Μπάδα, καθηγήτρια Κοινωνικής Λαογραφίας
Τηλ.: 2651005150, email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Φάνης Δασούλας , διδάκτωρ Λαογραφίας, μέλος ΕΔΙΠ
Τηλ. 2651005192, email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.,
Ψήφισμα της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής για τον θάνατο του Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κώστα Στεργιόπουλου
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
ΚΟΣΜΗΤΕΙΑ
ΨΗΦΙΣΜΑ
Η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκφράζει τη βαθιά οδύνη της για το θάνατο του Ομότιμου Καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής, Κώστα Στεργιόπουλου. Η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση και αφού άκουσε την Κοσμήτορα, η οποία εξήρε την προσωπικότητα, το ήθος, την ευγένεια, την επιστημονική προσφορά του εκλιπόντος στο Τμήμα Φιλολογίας, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και εν γένει στον Ακαδημαϊκό Κόσμο, αποφάσισε να αναρτηθεί το παρόν ψήφισμα στην Ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου.
Ιωάννινα, 11-1-2016
Η Κοσμήτωρ
Κατερίνη Λιάμπη
Καθηγήτρια
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,
Καθηγητής κ. Γεώργιος Δ. Καψάλης
έχει την τιμή να σας προσκαλέσει
στην τελετή αναγόρευσης του κ. Σταύρου Ζουμπουλάκη,
Προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης
σε Επίτιμο Διδάκτορα
του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής & Ψυχολογίας
του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί
την Τετάρτη 20 Μαΐου 2015 και ώρα 13.00,
στην Αίθουσα Τελετών "Γεώργιος Μυλωνάς"
του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Προσέλευση έως τις 12.45'
Στο συνημμένο αρχείο θα βρείτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης.
Ψήφισμα της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής για το θάνατο της αφυπηρετησάσης Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σπυριδούλας Κοντορλή - Παπαδοπούλου
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
ΚΟΣΜΗΤΕΙΑ
ΨΗΦΙΣΜΑ
Η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκφράζει τη βαθιά οδύνη της για το θάνατο της αφυπηρετησάσης Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Ιωαννίνων Σπυριδούλας Κοντορλή - Παπαδοπούλου.
Η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση και αφού άκουσε την Κοσμήτορα, η οποία εξήρε την προσωπικότητα, το ήθος, την ευγένεια, την επιστημονική προσφορά της εκλιπούσης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και εν γένει στον Ακαδημαϊκό Κόσμο, αποφάσισε να αναρτηθεί το παρόν ψήφισμα στην Ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου.
Ιωάννινα, 26-2-2015
Η Κοσμήτωρ
Κατερίνη Λιάμπη
Καθηγήτρια