Ανακοινώσεις
- ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 60 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Συντάχθηκε στις %AM, %30 %452 %2024 %11:%Οκτ
- ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 60 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Συντάχθηκε στις %AM, %30 %452 %2024 %11:%Οκτ
- Επετειακό Επιστημονικό Συνέδριο: «300 χρόνια Immanuel Kant, Επιστήμη, Δίκαιο, Ηθική, Τέχνη» Συντάχθηκε στις %PM, %28 %481 %2024 %13:%Ιουν
- ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΘΕΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΕΩΣ ΤΗ ΝΕΟΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΟ Συντάχθηκε στις %AM, %19 %397 %2024 %11:%Ιουν
- Αποτελέσματα εκλογικής διαδικασίας για τη θέση εκπροσώπου μελών Ε.Τ.Ε.Π. και του αναπληρωτή του στην Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής Συντάχθηκε στις %AM, %14 %360 %2024 %10:%Ιουν
Ανακοινώσεις (188)
Περισσότερα...
ΠPOΣKΛHΣH
O Tομέας Kλασικής Φιλολογίας του Tμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Iωαννίνων
σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε τις εργασίες
του ΙΣΤ ́ ΣYMΠOΣIOY KΛAΣIKΩN ΣΠOYΔΩN
που αφιερώνεται στη μνήμη του Φάνη Ι. Κακριδή
και θα πραγματοποιηθεί στην Aίθουσα Σεμιναρίων Δ. ΣΑΚΑΛΗ
την Τρίτη 28 Mαΐου 2019
σύμφωνα με το συνημμένο Πρόγραμμα.
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,
Καθηγητής κ. Τριαντάφυλλος Α.Δ. Αλμπάνης,
έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στην Τελετή Αναγόρευσης
του κ. Ευάγγελου Κ. Χρυσού
Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών
και πρ. Καθηγητή Βυζαντινής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας
του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
σε Επίτιμο Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας
της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί
την Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019 και ώρα 19.30
στην Αίθουσα Τελετών «Γεώργιος Μυλωνάς» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Προσέλευση έως τις 19.15
________________________________________
Σημείωση: Στις 19.00 το λεωφορείο του Πανεπιστημίου, με αφετηρία την Περιφέρεια, θα πραγματοποιήσει δρομολόγιο προς την Πανεπιστημιούπολη για διευκόλυνση όσων επιθυμούν να παραστούν στην τελετή.
________________________________________
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Προσφώνηση από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητή κ. Τριαντάφυλλο Α.Δ. Αλμπάνη
Έπαινος του Τιμωμένου από τον Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας, κ. Παναγιώτη Γ. Αντωνόπουλο
Ανάγνωση του Ψηφίσματος από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας, Καθηγητή κ. Ιωάννη Γ. Λώλο
Περιένδυση του Τιμωμένου με την τήβεννο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από τον Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, Καθηγητή κ. Ιωάννη Α. Πρελορέντζο
Επίδοση του Ψηφίσματος από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητή κ. Τριαντάφυλλο Α.Δ. Αλμπάνη
Ομιλία του Τιμωμένου με θέμα: «Αναπολώντας τα χρόνια μου στα Γιάννενα»
Μουσικό Πρόγραμμα από μέλη της Καμεράτα, Ορχήστρας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,
Καθηγητής κ. Τριαντάφυλλος Α.Δ. Αλμπάνης,
έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στην Τελετή Αναγόρευσης
του κ. Laurent Pernot
Aκαδημαϊκού και Καθηγητή της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας
του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου
σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας
της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Η Τελετή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019 και ώρα 12.30,
στην Αίθουσα Τελετών «Γεώργιος Μυλωνάς» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Προσέλευση έως τις 12.15
________________________________________
Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α
Προσφώνηση από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητή κ. Τριαντάφυλλο Α.Δ. Αλμπάνη
Έπαινος του Τιμωμένου από την Πρόεδρο του Τμήματος Φιλολογίας Καθηγήτρια κ. Ελένη Χουλιαρά-Ράιου
Ανάγνωση του Ψηφίσματος, της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος από την Πρόεδρο του Τμήματος
Φιλολογίας Καθηγήτρια κ. Ελένη Χουλιαρά-Ράιου
Περιένδυση του Τιμωμένου με την τήβεννο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από τον Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής
Σχολής Καθηγητή κ. Ιωάννη Α. Πρελορέντζο
Επίδοση των τίτλων από τον Πρύτανη Καθηγητή κ. Τριαντάφυλλο Α.Δ. Αλμπάνη
Ομιλία του Τιμωμένου με θέμα: L’histoire de la rhétorique greque antique: actualité de la recherche et nouvelles perspectives*
(Η ιστορία της αρχαίας ελληνικής ρητορικής: ερευνητική επικαιρότητα και νέες προοπτικές)
Μουσικό Πρόγραμμα από μέλη της Καμεράτα, Ορχήστρας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ
Σας καλούμε στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου “FINIS IURIS ”, του κ. Ιωάννη Ε. Τζαμτζή, Καθηγητή Ρωμαϊκής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Η εκδήλωση θα γίνει από τις εκδόσεις Σάκκουλα, στις 15 Μαΐου 2019 και ώρα 18.00 στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Κατερίνη Λιάμπη, Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Ιωάννης Πρελορέντζος, Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Φιλοσοφίας - Κοσμήτωρ Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Χαρίκλεια Δημακοπούλου, Δρ. Νομικής, Ιστορικός του Δικαίου
Η παρουσίαση θα συντονίζεται από την κ. Σταυρούλα Κτιστάκη, Πάρεδρο Συμβουλίου της Επικρατείας, Καθηγήτρια Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης, η Ιστορική Χορωδία ΔΣΑ, σε διεύθυνση και διδασκαλία του Μαέστρου, Δικηγόρου και Καθηγητή Μουσικής Δημήτρη Καρούζου,
θα ερμηνεύσει τραγούδια από τον «Μουσικό Περίπλου» της, με συνοδεία Ορχήστρας.
Με εκτίμηση
Ο Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής
Καθ. Ιωάννης Πρελορέντζος
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κατά την υπ’ αριθμ. 199/27-2-2019 συνεδρίασή της, εξέτασε το θέμα που έχει δημιουργηθεί πανελλαδικά με τον αποκλεισμό πτυχιούχων της Σχολής από διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για θέσεις εργασίας σε φορείς του Δημοσίου και εξέδωσε ομόφωνα την ακόλουθη ανακοίνωση:
1. Ως μέλη της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκφράζουμε την ανησυχία μας σχετικά με τον αποκλεισμό των αποφοίτων των τριών Τμημάτων της (Φιλολογίας, Ιστορίας-Αρχαιολογίας και Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας) από προκηρύξεις πρόσληψης ΠΕ Διοικητικών Υπαλλήλων σε οποιονδήποτε φορέα του Δημοσίου (βλ. χαρακτηριστικά την πρόσφατη προκήρυξη (ΑΣΕΠ, 11Κ/2018) για μόνιμες θέσεις διοικητικών υπαλλήλων, τις οποίες μπορούν να διεκδικήσουν μόνο οι απόφοιτοι του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας-Κοινωνικής Ανθρωπολογίας με κατεύθυνση Κοινωνικής Ανθρωπολογίας).
2. Ειδικότερες περιπτώσεις αφορούν τις θέσεις στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, που στελεχώνονταν παλαιότερα από ιστορικούς με ειδικές γνώσεις στην παλαιογραφία και τη διπλωματική. Η ίδρυση των Τμημάτων Αρχειονομίας τροφοδοτεί αναμφίλεκτα τα Γ.Α.Κ. με πτυχιούχους αρχειονόμους, ωστόσο θα μπορούσε να προβλεφθεί ένα ποσοστό των θέσεων να καταλαμβάνεται από πτυχιούχους Τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής.
Αντίστοιχη είναι η απαξίωση από τις υπηρεσίες των Υπουργείων Παιδείας, Πολιτισμού, Τουρισμού, Εξωτερικών και άλλων φορέων του Δημοσίου, όπου θα μπορούσαν κάλλιστα να εργαστούν απόφοιτοι Τμημάτων που διακονούν τις φιλολογικές, ιστορικές-αρχαιολογικές και φιλοσοφικές-παιδαγωγικές-ψυχολογικές επιστήμες.
3. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις θεωρήθηκαν “μη συναφείς” οι μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί τίτλοι σπουδών Τμημάτων των Φιλοσοφικών Σχολών. Τούτο συνέβη, συγκεκριμένα, στην πρόσφατη προκήρυξη ΠΕ Δικαστικών Υπαλλήλων των κλάδων Γραμματέων, στην οποία επελέγησαν αρχικά προς διορισμό απόφοιτοι των Τμημάτων της Σχολής μας, για να αφαιρεθούν στη συνέχεια από τον οριστικό πίνακα επιτυχόντων λόγω “μη συνάφειας” των μεταπτυχιακών διπλωμάτων ειδίκευσής τους και των διδακτορικών διατριβών τους. Διαμαρτυρόμαστε, διότι, δίχως σαφή και επαρκή αιτιολόγηση, κρίθηκαν συναφείς μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί τίτλοι, με όμοια θεματολογία, άλλων πανεπιστημιακών Τμημάτων.
Φρονούμε, ειδικότερα, ότι θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν η βεβαίωση που εκδίδεται από τις Γραμματείες των Τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής, που πιστοποιεί ότι ο τίτλος στηρίζεται σε σπουδές που καλύπτουν πλήρως το γνωστικό αντικείμενο του πτυχίου που ζητείται από την πρόσκληση του ΑΣΕΠ.
4. Διαπιστώνουμε επίσης με έκπληξη, ότι οι νέοι Οδηγοί Σπουδών των Δ.ΙΕΚ στις αναθέσεις μαθημάτων κατά ειδικότητα δεν συμπεριλαμβάνουν τους απόφοιτους του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Παν/μίου Ιωαννίνων. Ο άδικος αποκλεισμός των πτυχιούχων, πολλών εξ αυτών διδακτόρων, του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι καταφανής στην ειδικότητα Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων (ΦΜΑΧ), όπου για αδιευκρίνιστους λόγους, προτάσσεται μόνο μία κατεύθυνση πτυχίου και συγκεκριμένα η κατεύθυνση Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης.
Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ανταποκρινόμενο στους επιστημονικούς στόχους που έχει θέσει από την ίδρυσή του έως σήμερα, παρέχει βασικά, επιλεγόμενα μαθήματα και κατευθύνσεις που οδηγούν στην απόκτηση τίτλου πτυχίου Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Οι διαφοροποιήσεις ανά κατεύθυνση ή τομέα δεν διαφοροποιούν τη βασική επιστημονική κατάρτιση των αποφοίτων.
Με βάση τα παραπάνω υποστηρίζουμε την αδιαμφισβήτητη καταλληλότητα όλων των αποφοίτων με τον τίτλο πτυχίου «Ιστορίας και Αρχαιολογίας» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να διδάξουν στην ειδικότητα ΦΜΑΧ των Δ.ΙΕΚ και ζητάμε:
α. Την αυστηρή τήρηση του ενιαίου αξιολογικού πίνακα κατάταξης εκπαιδευτών των Δ.ΙΕΚ για τους αποφοίτους του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του κλάδου ΠΕ02 (χωρίς διάκριση κατεύθυνσης).
β. Την ορθή επαναδιατύπωση των προσόντων των εκπαιδευτών της ειδικότητας ΦΜΑΧ που πρέπει να είναι: Πτυχιούχος ΑΕΙ, Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας.
Σημειώνεται ότι οι μεταπτυχιακοί τίτλοι ειδίκευσης, (οι οποίοι στις άλλες ειδικότητες των Δ.ΙΕΚ δεν κρίθηκαν απαραίτητοι για τη διδασκαλία), κρίνονται επιθυμητοί, αλλά δεν δύνανται σε καμία περίπτωση να μειώνουν την ισχύ του βασικού πτυχίου με βάση το οποίο άλλωστε γίνεται η κατάταξη των εκπαιδευτών.
Ως μέλη της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής, θεωρούμε καθήκον μας να δείχνουμε εμπράκτως το ενδιαφέρον μας, μεταξύ άλλων, για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων μας και για τη δίκαιη αντιμετώπισή τους από την πολιτεία βάσει της αρχής της ισονομίας. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το γεγονός ότι έχουν περάσει πολλά χρόνια από την τελευταία προκήρυξη για διορισμό εκπαιδευτικών στη μέση εκπαίδευση, εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την προαναφερθείσα πρακτική του ΑΣΕΠ και ζητούμε την πιστή εφαρμογή του ΠΔ 347/2003 για όλες τις γενικές διοικητικές θέσεις που προκηρύσσονται, ώστε να πάψουν να αδικούνται οι απόφοιτοί μας.
Για την Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Καθηγητής Ιωάννης Πρελορέντζος
Κοσμήτορας Φιλοσοφικής Σχολής
ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ
-Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ)
-Υφυπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Μερόπη Τζούφη
-Γενικό Γραμματέα Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, κ. Παυσανία Παπαγεωργίου
-Διευθύντρια Διεύθυνσης Δια Βίου Μάθησης, κ. Βασιλική Νικολοπούλου
-Προϊσταμένη Τμήματος Διοίκησης Προσωπικού Διά Βίου Μάθησης, κ. Ελένη Αγαλοπούλου
-Προϊστάμενο Τμήματος Σπουδών Προγραμμάτων και Οργάνωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης, κ. Διονύσιο Μουζάκη
-Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
-Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
-Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων
-Υπουργείο Εσωτερικών
-Υπουργείο Τουρισμού
-Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
-Υπουργείο Εξωτερικών
-Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
-Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
-Υπουργείο Οικονομικών
-Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
-Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
-Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
-Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής
-Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
-Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης
-Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης
Εσωτερική διανομή:
-Πρυτανεία
-Τμήμα Φιλολογίας
-Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας
-Τμήμα Φ.Π.Ψ.
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σας καλεί στην ομιλία του με θέμα:
«Μπερξόν. Η φιλοσοφία ως τέχνη του βίου».
Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2019,
στις 19.30, στο Βιβλιοκαφέ Έναστρον, Σόλωνος 101, Αθήνα.
Διοργάνωση: Εργοτάξιο Ιδεών // Εκδόσεις Ευρασία.
Υπεύθυνος Προγράμματος-Συντονιστής: Μίλτος Ν. Θεοδοσίου.
Σε συνέχεια προηγούμενης ανακοίνωση - πρόσκλησης (8-1-2019), σας ενημερώνουμε ότι υποψήφιοι/ες για τις εν λόγω ερευνητικές υποτροφίες, στο πλαίσιο του Θερινού Προγράμματος του Πανεπιστημίου Harvard στο Ναύπλιο και τη Θεσσαλονίκη – Ανθρωπιστικές Σπουδές (CHS - CCS Fellowships in Harvard Summer Program in Greece, 2019), ορίζονται με νεώτερη απόφαση: (α) μέλη ΔΕΠ από τις βαθμίδες του λέκτορος και του επίκουρου καθηγητή, (β) Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό ("ΕΔΙΠ") και Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό ("ΕΕΠ"), με προϋπόθεση την κατοχή διδακτορικού τίτλου. Υπενθυμίζουμε ότι οι αιτήσεις έχουν ξεκινήσει και καταληκτική ημερομηνία είναι η 17 Φεβρουαρίου 2019.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε σε αυτό τον σύνδεσμο: https://chs.harvard.edu/chsccsfellowships
ΨΗΦΙΣΜΑ
Η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής εκφράζει τη βαθιά οδύνη της για το θάνατο του Θεοφάνη Κακριδή, Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η Κοσμητεία συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση και, αφού άκουσε τον Κοσμήτορα, ο οποίος εξήρε την προσωπικότητα, το ήθος, την ευγένεια, το αδούλωτο δημοκρατικό φρόνημα και τη γενικότερη προσφορά του εκλιπόντος στην αρχαιογνωσία, με αδιάπτωτο ενδιαφέρον για την παρουσία και την ακτινοβολία των αρχαίων ελληνικών γραμμάτων στην εποχή μας, στη χώρα μας και διεθνώς, αποφάσισε να εκφράσει στην οικογένειά του τα θερμά συλλυπητήριά της και να αναρτηθεί το παρόν ψήφισμα στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου.
Ιωάννινα, 9-1-2019
Ο Κοσμήτωρ
Ιωάννης Πρελορέντζος
Καθηγητής
Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard προσκαλεί μέλη ΔΕΠ, από τις βαθμίδες του λέκτορος και του επίκουρου καθηγητή, και Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (ΕΔΙΠ) της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, να υποβάλουν αίτηση για την κάλυψη δύο (2) ερευνητικών υποτροφιών στο πλαίσιο του Θερινού Προγράμματος του Πανεπιστημίου Harvard στο Ναύπλιο και τη Θεσσαλονίκη – Ανθρωπιστικές Σπουδές (CHS - CCS Fellowships in Harvard Summer Program in Greece, 2019).
Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard (CHS) ιδρύθηκε το 1961, με σκοπό τη μελέτη και την ευρύτερη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού. Υπάγεται διοικητικά και επιστημονικά στο Πανεπιστήμιο Harvard και εδρεύει στην Ουάσιγκτον. Το 2008 το CHS εγκαινίασε στο Ναύπλιο ένα ομόλογο Κέντρο, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (ΚΕΣ) Ελλάδος.
Το Harvard Summer Program in Nafplio and Thessaloniki - Humanities είναι το αρχαιότερο και ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα Study Abroad του Harvard. Προσφέρει σεμινάρια ιστορίας, λογοτεχνίας και κοινωνικών επιστημών σε προπτυχιακούς φοιτητές του Harvard και άλλων πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο. Το πρόγραμμα του 2019 θα διεξαχθεί από τις 29 Ιουνίου έως τις 4 Αυγούστου, στο Ναύπλιο και τη Θεσσαλονίκη. Η συναφής ερευνητική υποτροφία καθιερώθηκε το 2008 και απευθύνεται έκτοτε σε συνεργαζόμενα πανεπιστήμια. Εφέτος προκηρύσσεται για τέταρτη φορά σε πανελλήνιο επίπεδο, σε σχολές ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών.
Στο περιθώριο του Θερινού Προγράμματος προσκαλούνται, ως CHS Fellows, δύο μέλη ΔΕΠ ή ΕΔΙΠ ελληνικών πανεπιστημίων να παρακολουθήσουν μέρος των σεμιναρίων και των δράσεων και να παρουσιάσουν την έρευνά τους στους καθηγητές και τους φοιτητές. Τα δύο άτομα της ακαδημαϊκής κοινότητας που θα επιλεχθούν για την υποτροφία διατηρούν την ιδιότητα του CHS Fellow επί δώδεκα μήνες.
Για περαιτέρω πληροφορίες και διευκρινίσεις, μπορείτε να επισκεφθείτε τον σύνδεσμο https://chs.harvard.edu/chsccsfellowships και να επικοινωνείτε με τον κύριο Ευάγγελο Κατσαρέλη, CHS GR Programs & Events Manager, στον αριθμό τηλεφώνου 2752047030 (εσ.2) και στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..
Επισυνάπτεται η σχετική επιστολή.
Αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι κύριοι,
Σας καλούμε στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Θεραπευτική Σχέση ως Ίαση στην Ψυχοθεραπεία Gestalt» των Rich Hycner & Lynne Jacobs, τρίτης γενιάς θεραπευτών Gestalt.
Η παρουσίαση θα γίνει την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018 & ώρα 18:30, στο βιβλιοπωλείο BOOKS PLUS (Πανεπιστημίου 37, Αθήνα).
Την παρουσίαση θα προλογίσει και θα συντονίσει η κ. Δέσποινα Μπάλλιου και για το βιβλίο θα μιλήσουν οι εξής:
- Γιάννης Πρελορέντζος, Διδάκτορας Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris IV), Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Φιλοσοφίας και Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
- Έφη Λάγιου-Λιγνού, BSc, DipSW, ACSW, M Psych Psych, Διδάσκουσα Ψυχοθεραπεύτρια Παιδιών, Εφήβων, Γονέων-Βρεφών/Νηπίων, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Παιδιών & Εφήβων.
- Γιαμαρέλου Γιάννα, M.Α. Κλινικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια & Επόπτρια Gestalt, Ιδρυτικό Μέλος του Gestalt Foundation.
Με εκτίμηση
Ο Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής
Καθ. Ιωάννης Πρελορέντζος
Επισυνάπτεται σχετική πρόσκληση
Παρακαλούμε δείτε το συνημμένο αρχείο.
Ο Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής, Καθηγητής
κ. Ιωάννης Πρελορέντζος
σας προσκαλεί στην παρουσίαση των βιβλίων “Ο Σπινόζα και ο Σπινοζισμός” & “Σπινόζα. Κράτος και Θρησκεία” του Pierre-François Moreau.
Η παρουσίαση θα γίνει από τις εκδόσεις Ι. Σιδέρης και τον ΙΑΝΟ, στις 6 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 18.00 στο χώρο του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ, Σταδίου 24, Αθήνα
Για τα βιβλία θα μιλήσουν οι:
Θεόδωρος Πενολίδης, Καθηγητής Φιλοσοφίας Α.Π.Θ. - Διευθυντής του Δ.Π.Μ.Σ. «Συστηματική Φιλοσοφία» - Διευθυντής του Εργαστηρίου Φιλοσοφίας των Κοινωνικών Επιστημών Α.Π.Θ.
Γιάννης Πρελορέντζος, Καθηγητής Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων - Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Άρης Στυλιανού, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας Α.Π.Θ. - Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ.- Πρόεδρος του Κ.Θ.Β.Ε.
Δημήτρης Αθανασάκης, Επίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφίας Α.Π.Θ. - Αναπληρωτής Διευθυντής του Δ.Π.Μ.Σ. «Συστηματική Φιλοσοφία» - Επιστημονικός Επιμελητής της έκδοσης
Σχετικό link: https://www.ianos.gr/events/pierre-francois-moreau-o-spinoza-kai-o-spinozismos-kratos-kai-thriskeia-ekd.html
Ανακοίνωση
του Κοσμήτορα
της Φιλοσοφικής Σχολής
του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Καθηγητή κ. Ιωάννη Πρελορέντζου
-
Τοποθέτηση στη Συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στις 5 Ιουλίου 2018.
Στη συνέχεια των τοποθετήσεών μου στις Γενικές Συνελεύσεις του Τμήματος Φ.Π.Ψ., τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο, στη συνεδρίαση της Κοσμητείας στις 27 Μαρτίου 2018 και στις συνεδριάσεις της Συγκλήτου, ιδίως σε αυτήν της 10ης Μαΐου του 2018, έχω να κάνω τις εξής επισημάνσεις σε σχέση με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ειδικότερα αναφορικά με το άρθρο 6: «Μετονομασία του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων».
- Το νομοσχέδιο δεν λαμβάνει υπόψη, για το συγκεκριμένο θέμα, τις εύλογες επιφυλάξεις μελών της Κοσμητείας, οι οποίες εκφράστηκαν διεξοδικά τόσο στη συνεδρίαση της Κοσμητείας της 27ης Μαρτίου 2018 όσο και σε συνεδριάσεις της Συγκλήτου, ιδίως σε αυτήν της 10ης Μαΐου.
- Όσα περιλαμβάνονται στο εν λόγω άρθρο δεν είναι σύμφωνα με το πόρισμα της εξωτερικής αξιολόγησης του Τμήματος ΦΠΨ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τον Δεκέμβριο του 2013 – της μοναδικής εξωτερικής αξιολόγησης του Τμήματος μέχρι τώρα. Σύμφωνα με τα τελικά συμπεράσματα και τις προτάσεις αυτής της αξιολόγησης, «the Department is by now a well established and mature entity within the University of Ioannina» (σελ. 22).
- Η Φιλοσοφική Σχολή είναι η μοναδική Σχολή του Πανεπιστημίου μας, αν δεν απατώμαι, που αποψιλώνεται, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τόσο αριθμητικά (όλος ο Τομέας Ψυχολογίας του Τμήματος Φ.Π.Ψ. θα ενταχθεί στο νέο Τμήμα Ψυχολογίας που ιδρύεται, το οποίο όμως θα ανήκει σε νέα Σχολή, συγκεκριμένα στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών) όσο και αναφορικά με ένα βασικό γνωστικό αντικείμενο, την ψυχολογία. Τα αυτοδύναμα Τμήματα Ψυχολογίας στο ΕΚΠΑ και στο ΑΠΘ ανήκουν στην Φιλοσοφική Σχολή των εν λόγω ιδρυμάτων.
- Μολονότι στη συνεδρίαση της Συγκλήτου, στις 10 Μαΐου, έγινε λόγος, μετά από διεξοδικότατη συζήτηση, για Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, σε περίπτωση που όλα τα μέλη του Τομέα Ψυχολογίας του Τμήματος Φ.Π.Ψ. επιθυμούσαν να υπηρετήσουν στο νέο Τμήμα Ψυχολογίας –υπάρχει το παράδειγμα του Τμήματος Φ.Π. στο ΑΠΘ–, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του Ιουνίου το Τμήμα ΦΠΨ θα μετονομαστεί σε Τμήμα Φιλοσοφίας και όχι σε Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής.
- Στο εν λόγω άρθρο, δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά στον Τομέα Παιδαγωγικής του Τμήματος Φ.Π.Ψ. και δη στα μέλη Δ.Ε.Π. του Τομέα Παιδαγωγικής (υπάρχει μια αναφορά στην παράγραφο 10α του άρθρου για τους «φοιτητές των κατευθύνσεων Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής», που θα ενταχθούν από την 1η Σεπτεμβρίου του 2019 «αυτοδίκαια στο Τμήμα Φιλοσοφίας»). Μάλιστα προβλέπεται ότι στο νέο Τμήμα Ψυχολογίας θα ενταχθούν όχι μόνο «τα εργαστήρια και λοιπές εκπαιδευτικές μονάδες του Τμήματος Φ.Π.Ψ. που έχουν κατανεμηθεί στον Τομέα Ψυχολογίας», αλλά ότι «με διαπιστωτική πράξη του Πρύτανη […] μπορεί να ενταχθούν στο Τμήμα Ψυχολογίας και εργαστήρια και λοιπές εκπαιδευτικές μονάδες, τα οποία έχουν διατηρηθεί στο Τμήμα Φ.Π.Ψ.» (άρθρο 6, §6). Το ίδιο ισχύει μάλιστα και για «προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών που λειτουργούν στο Τμήμα Φ.Π.Ψ.», τα οποία μπορεί να κατανέμονται στο Τμήμα Ψυχολογίας», εν προκειμένω «μετά από απόφαση της Συγκλήτου». Το ίδιο προβλέπεται και για υποψήφιους διδάκτορες του Τμήματος Φ.Π.Ψ.», οι οποίοι «μπορεί να εντάσσονται στο Τμήμα Ψυχολογίας μετά από αίτησή τους και απόφαση της Συγκλήτου» (άρθρο 6, § 12). Δεδομένου ότι ο Τομέας Ψυχολογίας του Τμήματος Φ.Π.Ψ. δεν διαθέτει Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών εδώ και πολλά χρόνια και ότι ο Τομέας Φιλοσοφίας του Τμήματος Φ.Π.Ψ. είναι η ψυχή του Διαπανεπιστημιακού Διατμηματικού Π.Μ.Σ. «Ελληνική Φιλοσοφία – Φιλοσοφία των Επιστημών», με πολύ καλά αποτελέσματα, η πρόβλεψη αυτή δεν μπορεί παρά να αφορά στο Π.Μ.Σ. του Τομέα Παιδαγωγικής του Τμήματος. Μάλιστα, όλα τούτα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, ενώ το Τμήμα Ψυχολογίας θα ανήκει πλέον σε άλλη Σχολή και όχι στη Φιλοσοφική. Επομένως, σε σχέση με το σχέδιο νόμου του Μαΐου του 2018, όχι μόνο το Τμήμα Φ.Π.Ψ. του πανεπιστημίου Ιωαννίνων χάνει τελείως τον Τομέα Ψυχολογίας, αλλά αφήνονται ρητώς περιθώρια για να χάσει και τον Τομέα Παιδαγωγικής.
- Τα αριθμητικά δεδομένα του Τομέα Φιλοσοφίας είναι τα εξής: υπηρετούν αυτή τη στιγμή επτά μέλη ΔΕΠ και ένα μέλος ΕΔΙΠ και έχει προκηρυχθεί μία θέση μέλους ΔΕΠ για να καλυφθεί η θέση εκλεκτού συναδέλφου ο οποίος εξελέγη –και έχει ήδη διοριστεί– σε άλλο Πανεπιστήμιο. Αν λάβουμε υπόψη ότι ο Τομέας Φιλοσοφίας του Φ.Π.Ψ. «τρέχει» το προαναφερθέν Δ.Δ.Π.Μ.Σ., το οποίο έχει ήδη λάβει ΦΕΚ σύμφωνα με τον νέο νόμο, γίνεται σαφές ότι έχει απολύτως ανάγκη νέων θέσεων προκειμένου να αντικατασταθούν όσοι θα αποχωρήσουν.
- Λόγω της απουσίας οποιασδήποτε αναφοράς στον Τομέα Παιδαγωγικής και δη στα μέλη ΔΕΠ και ΕΔΙΠ του Τομέα, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για τη συνέχιση της παροχής διδακτικής επάρκειας στους φοιτητές τόσο του Τμήματος Φιλοσοφίας όσο και στα υπόλοιπα Τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής.
- Σύμφωνα με όσα έχουν λεχθεί στη Σύγκλητο από τις πρυτανικές αρχές, θα δοθούν στα νέα τμήματα οκτώ θέσεις μελών Δ.Ε.Π. Δεδομένου ότι το «Τμήμα Φιλοσοφίας» δεν θεωρείται νέο Τμήμα –πρόκειται για μετονομασία–, δεν προβλέπονται ρητά νέες θέσεις, μολονότι θα απολέσει οπωσδήποτε το ένα τρίτο, ίσως μάλιστα και τα δύο τρίτα του διδακτικού προσωπικού του.
- Τέλος, τίθεται ίσως ένα άλλο πρόβλημα αναφορικά με τους φοιτητές, δεδομένου ότι όσοι φοιτητές του σημερινού Τμήματος Φ.Π.Ψ. θα ενταχθούν από τον Σεπτέμβριο του 2019 στα Τμήματα Φιλοσοφίας ή Ψυχολογίας, ως τριτοετείς, και, επομένως, θα λάβουν το πτυχίο τους, καλώς εχόντων των πραγμάτων, δύο χρόνια αργότερα, θα έχουν παρακολουθήσει διαφορετικό πρόγραμμα σπουδών, για τα δύο πρώτα έτη σπουδών, από τους φοιτητές οι οποίοι θα εισαχθούν, από την 1η Σεπτεμβρίου του 2019 στο (μετονομασθέν) Τμήμα Φιλοσοφίας ή στο νέο Τμήμα Ψυχολογίας.
Τα προαναφερθέντα δημιουργούν φυσιολογικά εντονότατο προβληματισμό και, επιτρέψτε μου να πω, απογοήτευση, τόσο επί της ουσίας όσο και αναφορικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε.
Με τιμή
Ο Κοσμήτορας
της Φιλοσοφικής Σχολής
Καθηγητής
Ιωάννης Πρελορέντζος
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ο Ελληνογαλλικός Σύλλογος Ιωαννίνων,
σας προσκαλούν στην ομιλία με θέμα: «Θεωρητικοί προάγγελοι του Μάη του ΄68 και φιλοσοφικές διενέξεις με αφορμή την εξέγερση», "Précurseurs théoriques de Mai ’68 et disputes philosophiques à l’occasion de l’insurrection",
στις 3 Ιουνίου 2018 και ώρα 12.00, στο Αρχαιολογικό Μουσείου Ιωαννίνων.
Σχετικός σύνδεσμος: http://ellinogallikosgiannena.blogspot.com/2018/05/68.html
Με τιμή
Ο Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής
Ιωάννης Πρελορέντζος
Καθηγητής
Ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής
Καθηγητής Ιωάννης Πρελορέντζος
σας καλεί στην Επιστημονική Ημερίδα
προς τιμήν της κ. Chantal Jaquet, Επίτιμης Διδάκτορος του Τμήματος Φ.Π.Ψ. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
αφιερωμένη στο έργο της Les transclasses ou la non reproduction
Προσεγγίζοντας Φιλοσοφικά το Φαινόμενο της Κοινωνικής μη Αναπαραγωγής
την Τρίτη 22 Μαΐου 2018
στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Φ.Π.Ψ. (1ος όροφος)
του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Επισυνάπτεται το σχετικό πρόγραμμα της Ημερίδας
ΨΗΦΙΣΜΑ
Η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκφράζει τη βαθιά οδύνη της για το θάνατο της Καθηγήτριας Βυζαντινής Ιστορίας, Νομισματικής και Σιγιλλογραφίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Βασιλικής Πέννα
Η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση και αφού άκουσε τον Κοσμήτορα, ο οποίος εξήρε την προσωπικότητα, το ήθος, την ευγένεια, την επιστημονική προσφορά της εκλιπούσης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και εν γένει στον Ακαδημαϊκό Κόσμο, αποφάσισε να αναρτηθεί το παρόν ψήφισμα στην Ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου.
Ιωάννινα, 18-05-2018
Ο Κοσμήτωρ
Ιωάννης Πρελορέντζος
Καθηγητής
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
ΚΟΣΜΗΤΕΙΑ
ΨΗΦΙΣΜΑ
Η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκφράζει τη βαθιά οδύνη της για το θάνατο του Αντωνίου Ζώη, διακεκριμένου προϊστοριολόγου και επιφανούς εκπροσώπου της Μινωϊκής Αρχαιολογίας, ο οποίος υπηρέτησε ως Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας στην ενιαία Φιλοσοφική Σχολή και εν συνεχεία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση και αφού άκουσε τον Κοσμήτορα, ο οποίος εξήρε την προσωπικότητα, το ήθος, την ευγένεια, την επιστημονική προσφορά του εκλιπόντος στην ενιαία Φιλοσοφική Σχολή, στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και εν γένει στον Ακαδημαϊκό Κόσμο, αποφάσισε να αναρτηθεί το παρόν ψήφισμα στην Ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου.
Ιωάννινα, 04-05-2018
Ο Κοσμήτωρ
Πρελορέντζος Ιωάννης
Καθηγητής
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,
Καθηγητής κ. Γεώργιος Δ. Καψάλης,
έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στην Τελετή Αναγόρευσης
της κυρίας Chantal Jaquet
Καθηγήτριας της Ιστορίας της Νεότερης Φιλοσοφίας
του Πανεπιστημίου Paris 1 – Panthéon-Sorbonne της Γαλλίας
σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας
της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Η Τελετή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 9 Μαΐου 2018 και ώρα 19.30,
στην Αίθουσα Τελετών «Γεώργιος Μυλωνάς» (Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων).