Σημείωμα για τον Ομότιμο Καθηγητή Χρύση Πελεκίδη

Ο Χρύσης Πελεκίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1923. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ιστορία και Αρχαιολογία. Με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης μετεκπαιδεύτηκε στο Παρίσι, όπου σπούδασε Αρχαία Ελληνική Ιστορία, Επιγραφική και Αρχαιολογία. Εργάστηκε επίσης ως ερευνητής στο Centre National de la Recherche Scientifique και παρέμεινε εκεί οκτώ χρόνια. Το 1956 απέκτησε το Διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού.

Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάστηκε ως καθηγητής στο Λεόντειο Λύκειο (1957-1971). Από το 1971 έως το 1990 διετέλεσε καθηγητής της Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Δίδαξε Αρχαία Ελληνική Ιστορία, Ιστορία των Ανατολικών Λαών, Επιγραφική και Ρωμαϊκή Ιστορία. Η έρευνά του εστιάστηκε στους τομείς Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας και Επιγραφικής.

Βασικό έργο του ήταν το: Histoire de l’éphébie attique des origins à 31 avant J.-C. (Παρίσι, 1962). Δημοσίευσε άρθρα και μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά (Revue des Études Grecques, Bulletin de Correspondance Hellénique, Δωδώνη κ.α.), σε συλλογικά έργα (Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Εκδοτική Αθηνών, Θράκη κ.α.) και σε Πρακτικά Διεθνών Συνεδρίων, στα οποία συμμετείχε.

Ως ομότιμος καθηγητής (1991) συνέχισε το επιστημονικό και ερευνητικό του έργο με μελέτες, διαλέξεις και μαθήματα στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο από το 1993 έως το 2015 και στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Κηφισιάς για εννιά χρόνια.

Ήταν παντρεμένος με τη Μαρία Νυσταζοπούλου, καθηγήτρια της Ιστορίας των Λαών της Χερσονήσου του Αίμου, τώρα ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και έχουν ένα γιο.

Ζωή Παπαστύλου-Φίλιου